One Tower Bridge

One Angel Court

Nova Fit Out

Abell & Cleland

Lucas gains Lollard Street project

Bloomberg European HQ

Project – Bloomberg European Headquarters

Client – Bloomberg

Architect – Foster + Partners

Construction Manager – Sir Robert McAlpine

Value - £8m

Bloomberg Arcade Photo credit: Aaron Hargreaves/Foster + Partners

Lucas has completed a series of important packages for Bloomberg’s new European headquarters building, one of the most significant and highest quality City of London developments for many years, and which has already achieved a world-record BREEAM sustainability rating for an office building at design-stage.

Our work for Sir Robert McAlpine included the deployment of both painting and fit out teams, and our ability to develop practical solutions to construction site challenges meant Lucas’s technical knowledge base and experience made a major contribution to the spectacular interior atrium space that is a key feature of the building.

The new Bloomberg London Building close by Cannon Street station consists of two high-grade specification office buildings as well as retail units on the ground floor and a new entrance to Bank underground station. There is a public thoroughfare between the north and south buildings and a permanent, public exhibition of the Temple of Mithras first uncovered on the site in the 1950s.

To begin with we prepared and applied protective specialist coatings to floors, walls and ceilings throughout the four basement floors and to all plant rooms. We then treated some 350 metal door sets with a highly durable coating system. Additionally, we undertook the application of all decorative paint finishes to front of house areas.

Meanwhile, our fit out team carried out a complex, back of house fit out with a heavy focus on mechanical and electrical elements which included security and facilities management areas, washrooms, shower rooms and changing facilities as well as pantries that serve each level of the building. We also installed no less than 2½ miles of a protective crash rail wall system throughout the basement levels.

The Foster + Partners design specified curved bulkhead cladding panels to finish off each storey inside the amazing internal atrium, and where the centrepiece is a stunning spiral walkway rising up through the atrium.

The cladding design specification was to provide a metallic graphite finish. So the Lucas technical team developed a modified glass reinforced gypsum (GRG) substrate and spray applied a Perlata finish from Muralplast’s ArmourColor range. This is a specially developed water-based coating formulated with crushed pearl particles that provides the exact appearance specified by the design.

We fabricated the cladding off site, gave each piece a unique code, sprayed them in our own spray booth and delivered them to site on a just-in-time basis. They were light enough to be set in place like pieces of a jigsaw and could be safely worked on site.

We also supplied similar GRG panels for the reception area with perfect surfaces ready for a commissioned artist to provide bespoke public artwork for this exceptional building project.

The building was completed and handed over in last month and is a stunning addition to the City’s built environment.

Michael Bloomberg wrote to us and said:

“Building this facility in the heart of the City of London has been a monumental task requiring an extraordinary level of coordination. Your outstanding efforts made it possible, and I am grateful for everything you did to bring this complex project to life. Please extend my appreciation to each member of the team that worked on the building site. They helped to create a new London icon representing the workplace of the future.”

The Vortex  Photo credit: Nigel Young/Foster + Partners Bloomberg Triple-helix ramp and atrium rooflight  Photo credit: Nigel Young/Foster + Partners Bloomberg The pantry Photo credit: James Newton Bloomberg Foster + Partners Akzonobel