Centre Point

Camden Lock Village

1 New Oxford Street

Major Fit Out and Finishing Role for Lucas Played Out at Television Centre

Client – Stanhope/Mitsui Fudosan & AIMCO

Architect - AHMM

Construction Manager - Mace

Total Value - £5m

Several specialist teams from across Lucas have successfully completed a number of projects at the former BBC Television Centre in west London.

Lucas played a key role in the transformation of this iconic Grade II listed building which is the centrepiece of this major redevelopment scheme delivering luxury apartments, office and studio space, and entertainment and leisure facilities including a new Soho House hotel.

We were early on site carrying out several enabling projects to kick start the development including mock ups, temporary offices, workforce facilities and even bathroom pods.

Our refurbishment specialists worked on the original staircases within the circular TV Centre building known as The Helios. We carefully burnished the handrails of the heritage staircases, and revived the original stair treads, landings and corridors.

We refurbished the main lobby of the Helios building, painting out all the ceiling mounted services with black Muralplast MSP and applying a bronze green coating to the ceiling grid, all part of the programme to create a modern apartment complex in what is considered a masterpiece building of the mid-twentieth century.

A specialist Lucas painting team sprayed original, exposed ribbed concrete ceilings with plaster using an innovative airless system developed by Knauf. Spray applying plaster was a super-efficient technique that produced a great finish for the decorations programme of the new luxury apartments being built in Television Centre, and created a highly unusual feature that allowed the redevelopment to meet listing restrictions.

We undertook a full decorations programme for the 162 luxury one and two bedroom apartments and penthouses created in the Helios, and decorated 270 one, two, three and four bedroom apartments and penthouses in The Crescent, a new-build outer apartment complex that curves round the Helios, forming the residential courtyard and garden centrepiece of the whole scheme.

Another Lucas fit out team completed an eight-week project to develop and fit out a marketing suite for the residential development. We installed timber flooring and a long feature joinery wall, creating a client entrance and reception area, kitchen and storage facilities, and a virtual reality space where prospective purchasers could “walk though” the apartments available for sale.

Television Centre has been developed by Stanhope in partnership with Mitsui Fudosan and AIMCO and the construction manager was Mace.